Laumanvartijakoira

Lainasin Käytännön maamiehestä Tiina Harrinkarin kirjoituksesta otteen laumanvartijakoirista. Tekstissä kiteytetään hyvin laumanvartijakoiran luonnetta ja käyttöä.

Laumanvartijakoira on haasteellinen työntekijä

Laumanvartijakoira ei ole paimenkoira. Laumanvartijakoiran tehtävänä on vartioida laumaa, havaita mahdolliset uhkaajat hyvissä ajoin ja tarvittaessa puolustaa laumaa. Vartioinnin taustalla on voimakas vartioimisvietti.

Erityisesti se tulee esiin illan hämärtyessä, jolloin koirat aktivoituvat, kiertävät reviiriään ja haukkuvat epätavallisia ääniä. Tarkoituksena on pelotella jo etukäteen mahdollisia tunkeilijoita ja ilmoittaa vartioinnista.

Laumanvartijakoira ei saa olla aggressiivinen, vaan se pyrkii keskeyttämään petojen vaanimisen hämmentävällä käytöksellä tai varoittamaan tulemasta liian lähelle haukkumalla ja sijoittumalla hyökkääjän ja vartioimansa alueen tai lauman väliin.

Laumanvartijakoira voi myös olla pelottavan näköinen. Varsinainen puolustaminen, tappelu, on viimeinen tapa toimia. Hyvä laumanvartijakoira pyrkii ensisijaisesti hoitamaan tilanteen muilla keinoilla.

Laumanvartijakoirilla ei ole ajamis- tai metsästysviettiä. Ne ovat erinomaisia koiria tuotantoeläinten kanssa, koska ne eivät pyri ajamaan. Vartioitavat eläimet saavat olla rauhassa, eikä koira häiritse niitä.

Laumanvartioimisvietti ei myöskään ole sellainen, että laumanvartijakoiran voisi opettaa puolustamaan laumaansa esimerkiksi ainoastaan susia vastaan. Se puolustaa laumaansa kaikkea vastaan. Vartioitava lauma voi olla eläinlauma, mutta laumanvartijakoira voi käsittää suojeltavakseen myös perheen tai valvoa jotakin tiettyä aluetta.

Laumanvartijakoira on omistajalleen haasteellinen. Toisaalta se omaa vahvan vartioimisvietin, mutta on samalla hyvin pehmeä.

Kun laumanvartijakoira viedään vaikkapa eläinlääkäriin ja se on poissa omalta reviiriltään, se ei saa käyttäytyä puolustavasti. Vartiovietti vaatii aina oman reviirin tai lauman.

Laumanvartija ei ole paimenkoira

Laumanvartijakoira eroaa esimerkiksi paimentavasta bordercolliesta siinä, ettei sillä ole miellyttämishalua eikä se ole nöyrä. Laumanvartijakoira ei ole koulutettavissa kuten paimenkoira, eikä sitä suositella palveluskoirakoulutukseen.

Laumanvartijakoira tietää oman arvonsa ja sillä on erittäin hyvä muisti. Koiran kanssa pärjää, mikäli kohtelee sitä oikeudenmukaisesti ja antaa sille mahdollisuuden toteuttaa vartioimisvaistoaan.

Laumanvartija on paimenen koira. Se työskentelee itsenäisesti, mutta toisaalta se hyväksyy myös eläinten hoitajan, mikäli se tuntee ihmisen ja kunnioittaa tätä. Jos laumanvartijakoiran tahdotaan erityisesti puolustavan eläinlaumaa, koiran pitää saada asua eläinten kanssa.

Laumanvartijakoiraa voi käyttää yhdessä paimenkoiran kanssa. Mikäli ne ovat tottuneet toisiinsa, laumanvartijakoira ei pidä paimenkoiraa uhkatekijänä.
Varsinaisesti laumanvartijakoiraa ei kouluteta työhönsä, vaan sitä ohjataan työssä. Ohjaus tapahtuu esimerkiksi aitaamalla vartioitava alue, pitämällä huolta omasta johtajuudesta ja tarjoamalla koiralle riittävästi töitä.