Owczarek Podhalanski

Owczarek podhalanski on majesteetillinen koira, joka tunnetaan älykkäänä, valppaana ja itsenäisenä laumanvartijarotuna. Se on käytökseltään varautunut vieraita kohtaan, mutta on lämminhenkinen ja kiintynyt omaan laumaansa. Rotu on kestävä ja sinnikäs, sillä se on kehitetty selviytymään ankarissakin olosuhteissa Puolan vuoristoissa. Sen alkuperäinen päätarkoitus on suojella lammaslaumoja varkailta ja petoeläimiltä.

     

Historia

Owczarek podhalanskin alkuperä on sama kuin muiden isojen valkoisten vartija-paimenkoirarotujen. Ei ole tiedossa missä järjestyksessä rodut syntyivät, mutta niiden arvellaan olevan lähtöisin 1600-luvulta. Rodun historiasta on hyvin vähän tietoa, mutta joka tapauksessa se polveutuu itämaisista koiraroduista ja puolalaisena rotuna se on länsimaisia rotuja vanhempi, koska kansanvaellukset ulottuivat itä-Eurooppaan ensimmäisinä. Erään teorian mukaan podhalanski polveutuisi yli tuhat vuotta sitten tuoduista aasialaisista mastiffeista.

Suomeen ensimmäiset podhalanskit muuttivat vuonna 1990 Bernoban -kenneliin ja ensimmäiset suomalaiset podhalanskit syntyivät vuonna 1992. Tämän päivän suomalaiset podhalanskit pohjautuvat hyvin paljon puolalaisiin linjoihin, mutta jo joitakin tuonteja on tehty mm. Ranskasta, Saksasta, Hollannista sekä Tanskasta. Suomessa rotu on vielä harvinainen ja viime vuosina on rekisteröity keskimäärin 45 pentua.

Nykyinen käyttötarkoitus

Omalla kotiseudullaan owczarek podhalanski työskentelee etupäässä vuoristolaitumella. Sen tulee löytää kaikki lampaat tuoden ne laumaan, sillä vuoristossa ei ole aitauksia. Lisäksi sen on suojeltava laumaa susilta, muilta petoeläimiltä sekä varkailta. Podhalanski pystyy taistelemaan susia vastaan eikä tarvitse siinä ihmisen apua. Podhalanskeja on käytetty aikoinaan myös vetokoirina kuormien vetämiseen eri osissa Eurooppaa. Kautta aikojen on isojen koirien tehtävänä ollut vetää maitorattaita maatilalta markkinoille, mutta nykyään sitä näkee enää harvoin ja vain matkailunähtävyyksinä. Suomessa podhalanskia pidetään pääosin pihanvahtina ja seurakoirana. Joillakin tiloilla sitä käytetään alkuperäisen tarkoituksensa mukaisesti karjan tai esimerkksi alpakoiden vahtina susilta. Helppo ja kaikille sopiva seurakoira podhalanski ei kuitenkaan ole, sillä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on jättänyt siihen vartiokoiran vaistot.

Ulkomuoto

Owczarek podhlanski on kookas, kunnioitusta herättävä ja ryhdikäs koira. Sen olemus on itsevarma sekä katse tarkkaavainen ja valpas. Vitivalkoisena hohtava paksu ja tuuhea turkki sekä kaulassa pidempänä oleva harja antavat sille näyttävän ulkonäön. Sen nallekarhumainen, hieman lempeänoloinen ulkomuoto saattaa antaa väärän vaikutelman koiran luonteesta vieraille ihmisille.

Hoito ja terveys

Owczarek podhalanski on jalostunut karuissa olosuhteissa Puolan Tatra-vuoristossa, joten se on helppohoitoinen ja kestävä koira. Rotuna se viihtyy ulkona ympäri vuoden asianmukaisissa tarhatiloissa, joissa on riittävä säänsuoja (koppi). Podhalanskin turkki on helppohoitoinen ja takkuuntumaton. Se vaatii harjausta sillon tällöin, karvanlähtöaikana useammin. Koiran silkkiset korvantauskarvat saattavat joskus takkuuntua ja huopaantua. Valkoisesta väristään huolimatta podhalanskia ei tarvitse pestä kovinkaan usein. Oikeanlaatuinen turkki hylkii likaa ja kosteutta ja näyttää taas valkoiselta kuivuttuaan kuraisenkin lenkin jäljiltä.

Suurena rotuna se tarvitsee runsaasti liikuntaa ja ulkoilua. Omimmillaan se on saadessaan tehdä rodulle ominaista vartiointityötä. Rotuna podhalanski soveltuu erityisesti paremmin maalle kuin kaupunkiin. Sen herkkä vartioimisvietti saattaa ärsyttää naapureita.

Yleiseltä terveydeltään tämä rotu on säilynyt vielä melko hyvänä. Rodulla ei ole tavattu toistuvia ongelmia periytyvien allergioiden, sisäelin- tai ihosairauksien osalta. Rodulla ilmenee jonkin verran lonkkanivelen dysplasiaa. Terveyden suhteen on muistettava, että jokainen koira on yksilöllinen. Rodun jalostuksessa kiinnitetään huomiota terveyteen sekä luonteeseen.

Teksti linkistä http://www.koirat.com/rodut/owczarek+podhalanski

Rotuesittelyn on laatinut Suomen Owczarek Podhalanskit ry.